Hvor i huset er hjertet ditt?

Foto: fin strek

Foto: fin strek

Lukten i kjøkkenet akkurat nå er helt ubeskrivelig god! Mørkerøde druer på størrelse med plommer koker jevnt i den største gryten, den som vanligvis bare benyttes til fårikål og høstens grønnsakssuppe. Syltesukkeret er helt opp i desilitermål. Vindrueblader og kvister ligger i en haug på benken. 14 små glass står forventningsfulle linet opp på rekke, jeg tror de gleder seg til å bli fylt av varm, søt druegele med en rødfarge som ligner rubinens. Jeg ser allerede for meg store viltmiddager og glade venners ansikter rundt langbordet. Jeg gleder meg også til å pakke noen av de små glassene i cellofanposer og legge dem under juletreet. Til mormor fra Nina. Årets vindruegele fra hagen i Lutry. God jul! 

Jeg jobber med et prosjekt for et par hjemme som dere snart skal få se mer av, et prosjekt jeg har kalt Thomleplass. De har nemlig flyttet inn i en stor, gammel leilighet i Thomles gate. Selv om leiligheten rommer nesten 190 kvadratmeter følte de at det nesten ikke er plass til dem der og livet de ønsker seg, og de lurte veldig på hvorfor. Gjennom intervjuet mitt fin strek- din strek jobber jeg med å se de menneskene jeg jobber med. Jeg sier med og ikke for, jeg mener nemlig det er utrolig viktig at jeg som arkitekt ser hvem de er, hva de liker og hva slags livsstil de har og vil leve. Det er de som skal bo der, ikke jeg. I intervjuet fant vi sammen ut at kjøkkenet egentlig var det viktigste for dem begge. Ikke bare burde det være stort og luftig, det burde også få en helt sentral plassering i leiligheten. Faktisk akkurat der det ligger idag, det burde bare få enda større plass, ikke litt bortgjemt slik det er nå. Kjøkkenet burde være deres leilighets hjerte, deres tumleplass.

Kanskje er du akkurat som dem. Kanskje smiler du også ved tanken på et kjøkken med plass til det småkaoset av matvarer og kjøkkenutstyr en stormiddag medfører. Kanskje drømmer du om meter med benkeplass, to komfyrer og en stol til en skravlesyk, fortidligkommen gjest. Da er det stor sjanse for at hjertet ditt er plassert i kjøkkenet.

Eller kanskje hater du tanken på å skulle tilberede en stor middag. Kanskje har du stort sett en Fjordland i kjøleskapet, eller ringer Kina'n rundt hjørnet om du får lyst på noe ekstra. Derimot får du hjertebank bare du tenker på å kunne invitere til fotballkveld med x antall mm storskjerm i stuen og masse kald drikke i det ekstra kjøleskapet i boden. Kanskje har du våte drømmer om verdens største vaskerom. Kanskje er det ikke så farlig om stuen er så stor, så lenge ungene har plass til alle vennene og lekene sine uten at du trenger å gå oppi dem. Kanskje vil du aller helst ha et kjempestort badekar å kunne krype oppi når en hektisk uke er over, før du treffer vennene dine ute. Kanskje vil du helst ha et digert hobbyrom, kanskje hundene dine er de som tar mest plass eller kanskje er en uteplass under tak aller viktigst.

Når du planlegger hjemmet ditt, bør du ta hensyn til hjertet. Det hjelper ikke å se på naboens fine løsning for så å kopiere den blindt, hans hjerte er nemlig ikke nødvendigvis plassert der ditt er.  Det vil stort sett alltid være kompromiss man må inngå i et hjem, det er mange viktige hensyn å ta, men det finnes bare plass til ett hjerte. Så, om du bare skulle ha kun ett rom i huset ditt, hva slags rom skulle det være? Burde det ha plass til 4,67 kg vindruer klare til sylting eller to sofaer, en peis, piano og hundekurv?  Om du vil bygge om, eller bygge nytt, nå vet du hvor du burde begynne..