Er du ditt hjems verste fiende?

photo credit: fin strek

photo credit: fin strek

I natt satt jeg oppe til halv to og skrev i den gule notatboken min. Hadde egentlig lagt meg, men ble plutselig overveldet av gode ideer og måtte notere med det samme før nattesøvnen ville utslette alt. Jeg skrev om hvordan nettsiden min skal bli, om hvilke ord som beskriver meg best på visittkortet mitt og om ulike ideer til innlegg på det som skal bli Norges mest leste arkitektblogg (ikke le, jeg har nemlig gått på kurs og lært meg kunsten å drømme mer enn stort). 

Superkundene mine, hvem er de egentlig? Den notatsiden jeg ble sittende lengst med fikk navnet fine tanker og handlet om deg som min kunde. Hvem er det jeg vil jobbe med? Hvem er DU? Hva gjør du? Hva tenker du på?  Hva irriterer du deg over? Hva drømmer du om?

Mine antagelser for fire utgaver av deg som boligplanlegger det siste året :

Den optimistiske og håpefulle:  - Jeg vet akkurat hvordan drømmehjemmet mitt skal bli; litt sånn som Fredrik og Line bor, så deilig med hage! - Tenk så fint det hadde vært med eget kontor! - Sukk- bibliotek! - En mer funksjonell planløsning hadde vært topp, særlig med bedre plass til lagring! 

Den irriterte: - Jeg er så sykt lei av vaskemaskinen og tusen skitne sokker på det som skulle være et fint spabad, hvorfor har ikke jeg plass til vaskerom, jeg som bor på hundre kvadrat? - Jeg vil ha mer lys og luft, tror jeg aldri kommer til å trives her! - Hele huset er en eneste stor trapp! - Kjøkkenet er helt feil plassert!! Hvorfor kjøpte jeg denne leiligheten?

Den slitne og resignerte: - Jeg orker ikke flytte nå, det er for praktisk med kort vei til jobben. Vi finner aldri noe som er fint nok, kun om vi legger inn to millioner vi ikke har. - Skulle gjerne brukt arkitekt, men det får bli i min neste bolig, har verken tid eller penger nå. Jeg kjøper noen nye stoler istedet og kanskje et teppe.

Den løsningsorienterte: - Nå har jeg fått nok av den tapeten, jeg river den ned ikveld, da kan jo ikke mannen si nei, da MÅ vi male! Hadde ikke tenkt å pusse opp egentlig, men nå bare maler vi litt, legger nytt gulv på kjøkkenet og slår ned en vegg, så blir det mer enn fint nok her et par år til. Da skal vi sikkert flytte likevel!

Noen av mine mål som arkitekt i fin strek er å vise deg at 1) du trenger ikke vente til du har to millioner på bok og nedbetalt studielån før du kontakter arkitekt 2) du trenger ikke vite akkurat hvordan du vil ha det for å jobbe med meg, bare tenke gjennom hvordan du har lyst til å leve 3) du trenger absolutt ikke flytte for å få et optimalt hjem, kanskje en endring der du bor nå, eller til og med bare en konkret plan om hvordan det skal bli, kan gjøre at du har lyst til å bli boende i lang, lang tid og 4) den løsningsorienterte deg kan ofte være ditt hjems verste fiende, selv om det virker tilsynelatende motsatt!

Ved å legge en helhetsplan for hjemmet ditt, enten det er leiligheten, eneboligen eller til og med hytta, så vil du få en strategi og en handlingsplan du kan følge. Uansett om planen din for det neste halvåret er å rive ned halve leiligheten, eller kanskje bare bytte ut et blandebatteri , vil det å ha en slik plan å forholde seg til, både gjøre deg komfortabel med de valg du tar fortløpende og vil også hindrer at impulskjøpene blir bomkjøp (og som til og med kanskje hindrer deg fra å kunne ta valg du har lyst til å ta i ettertid.)

Et tankeeksperiment: du sitter på jobb og har kjempelyst på noe godt å spise til middag og finne på noe hyggelig ikveld. På veien hjem stopper du og kjøper entrecôte til deg og mannen, den var på salg og går ut på dato idag, men det gjør jo ikke noe? Vel hjemme ringer mannen og sier at han kommer ikke hjem etter jobb for han må ut i kveld og møte en kompis, men om ikke du kan komme ut og spise sushi med han først? Et banalt bilde på at du nå har brukt masse penger (hvertfall her i Sveits hvor en kjøttmiddag koster en halv husleie) på ting du ikke trenger, at du nå føler at du ikke kan gå ut og spise for du må sitte hjemme og spise opp det du har kjøpt (man kaster jo ikke mat), og aller verst, du kunne nå sittet henslengt ved baren på Nodee og slurpet i deg champagne og icebear rolls med kjæresten om du bare hadde vært så lur at du ringte han før du handlet på impuls. Hva dette har med arkitektur å gjøre?

Jo, tilbake til den løsningsorienterte deg, nå kan du forestille deg at brokkolien er malingen, entrecoten er gulvet og ukesskortet du stemplet en dag for tidlig er veggen du skal rive. Skjønner du hvor jeg vil? Min svigerfar ringte meg en dag og lurte på om jeg ikke kunne endre på vinduene jeg hadde tegnet inn på fasaden på nybygget hans. Hvorfor? Han hadde funnet et så utrolig billig badeskap på tilbud som nå sto i boden klart til bruk, og det passet ikke så godt med vindusmålene vi hadde satt opp! Trenger jeg si at jeg var besvimelsen nær?

Mitt siste spørsmål til deg er nå; med mindre du kun har planlagt nytt blandebatteri som investering de nærmeste 20 årene, har du ikke lyst til å være med på å lage en plan for hjemmet ditt? En slagplan du kan bruke for å skape et optimalt hjem, helt utifra dine forutsetninger? Som passer til akkurat deg, akkurat der du er, akkurat nå? Og psst. en tanke  - hvorfor skal vi absolutt lage et drømmehjem? Burde vi ikke heller lage et virkelig et? :) 

 

 

Har du noen andre spørsmål du baler med og du tror jeg har svar ? Skriv det veldig gjerne til meg i en kommentar her!