Architectural Tuesday

Du må jo se de fineste prosjektene i Sveits før du flytter hjem, sa jeg til meg selv en dag. Du med eget kontor kan jo ha studietur når du vil egentlig, i hvert fall en gang i måneden, kanskje lage en fast dag til og med. Og slik ble Architectural Tuesday til. Det er jo alltid hyggelig å dra på studietur sammen med noen, og min amerikanske venninne og tidligere arkitektstudent Tina stilte villig opp.  Vi har hatt noen fine turer allerede, og planlegger flere etter jul, så heng på!

Villa "Le Lac". Le Corbusier. 1923.

Denne lille villaen tegnet den sveitsiske arkitekten le Corbusier og hans fetter Pierre Jeanneret  for le Corbusiers foreldre. " Med planen i lomma" begynte de å se seg om etter en egnet tomt og fant en smal stripe langs Lac Leman, like utenfor Montreux i Sveits. I det lille villaprosjektet kan vi se 3 av de 5 punktene som senere ble kjent som "den nye arkitekturen" og essensen i le Corbusiers program for "de hvite hus", nemlig bruken av vindusbånd (her 11 m langt) , den åpne planløsningen og det geniale å ta i bruk taket som hage/takterrasse. Vindusbåndet slipper inn lys og sol i husets hovedrom og lar deg samtidig nyte den fantastiske utsikten til sjøen, Rhonedalen og alpene. Dette lille huset er et av den berømte arkitektens mest personlige og nyskapende prosjekter. Villaen er nylig restaurert og de gamle fargene i interiøret er funnet frem. 

www.villalelac.ch